Puhelinliittymä ilman nettiä voi olla monelle hyvä vaihtoehto, kun puhelinta halutaan käyttää vain sen alkuperäiseen ideaan eli puhumiseen ja viestittelyyn. Nykyään on kuitenkin vaikea löytää liittymää ilman nettiä ja itseasiassa täysin netittömiä liittymiä ei enään ole. Alapuolelta löydät liittymät, jotka sisältävät rajattoman erittäin hitaan nettiliittymän ja viesteistä sekä puheluista maksetaan käytön mukaan. Nämä ovat tämän hetken parhaat vaihtoehdot kun etsit liittymää ilman internettiä.
Toisin kuin monessa muussa maassa, Suomessa on tunnetusti erittäin halvat puhelinliittymät. Tämä johtuu osittain siitä, että kilpailua on riittävästi ja erilaisia operaattoreita kyllin monta, jotta hinnat pysyvät alhaalla. Samalla liittymä ilman nettiä on ajautunut hieman turhaksi sillä mobiilidata on hyvin edullista Suomessa vertaillessa muihin maihin. Puhelinliittymiä kannattaa jatkuvasti vertailla keskenään, sillä uusista asiakkaista käydään erittäin väkevää kilpailua operaattoreiden välillä. Koska uusien liittymien määrä ei juurikaan Suomessa kasva, pyrkivät monet operaattorit myös houkuttelemaan toisen operaattorin asiakkaita itselleen.
Teleoperaattorit tarjoavat nykyään erilaisia kännykkäliittymiä. Erityisen suosituiksi ovat muodostuneet liittymät, joihin kuuluu erilaisia data- ja internetpaketteja. Ihmiset käyttävät mobiililaitteillaan yhä enemmän erilaisia internetpalveluita, mikä nostaa käyttäjien internetliikenteen määrää. Monet kuluttajat eivät enää juurikaan lähetä tekstiviestejä, vaan käyttävät erilaisia viestittelyyn pikaviestipalveluita, jotka toimivat internetin välityksellä. Monet näistä palveluista, kuten Telegram, WhatsApp ja Skype mahdollistavat myös puheluiden soiton. Tällöin puhelut eivät kulje normaalin puhelunverkon läpi. Etuna tässä on tietenkin, että soittaa voi helposti myös ulkomaille. Liittymä ilman nettiä luonnollisesti estää tämän tyyppiset palvelut, niiden toimiessa netillä-
Viime aikoina yhteiskunnassa on herännyt keskustelua älypuhelimien riippuvuutta aiheuttamista vaikutuksista. Monet applikaatiot ovat suunniteltu siten, että niiden parissa aika kuluu erittäin nopeasti. Yksinkertaisilta tuntuvat pelit saattavat koukuttaa pelaajan viettämään huomaamatta hyvinkin pitkiä aikoja. Myös sosiaalinen media on aikaa vievää puuhaa. Sisällön tuottamisessa ja selaamisessa voi helposti saada tuntejakin kulumaan. Myös videoiden katselemisessa tai vaikkapa deitti-applikaatioiden selaamisessa voi helposti vierähtää paljon aikaa, mikä tietää myös suurta dataliikennettä ja kasvavaa liiketoimintapotentiaalia operaattoreille. Puhelinliittymä ilman nettiä ei enään alakaan kuullostaman niin huonolta idealta.
Lukuisat ihmiset ovat heränneet älypuhelimien käytön negatiivisiin vaikutuksiin, joista suurempina lienevät keskittymishäiriöt ja ajan tuhlaaminen. Tämä on johtanut siihen, että pieni ja kasvava osa ihmisestä pyrkivät rajoittamaan omaa älypuhelimensa käyttöaikaa, jolloin omaa aikaa jää tuottavammalle tekemiselle. Monet ihmiset eivät myöskään syystä tai toisesta juurikaan käytä mobiilidataa ja surffaa puhelimella internetissä. Tällaisille asiakkaille sopii loistavasti puhelinliittymä ilman nettiä, joka ei sisällä lainkaan datapakettia. Netittömät liittymät sisältävät myös monia muita etuja kuten
Suomessa on käytännössä kolme matkapuhelinoperaattoria, jotka tarjoavat matkapuhelinliittymiä kuluttajille. Tässä artikkelissa vertaillaan Telian, DNA:n ja Elisan palveluntarjontaa, mistä jokainen tarjoaa kuluttajille matkapuhelinliittymiä myös ilman nettiä. Erot puhelinliittymien hintojen välillä ovat usein marginaalisia, mutta huomioon kannattaa ottaa myös muitakin tekijöitä. Niitä ovat esimerkiksi verkon kattavuus ja varmuus sekä asiakaspalvelu. Kuluttajan kannattaa myös huomioida, että asiakkaita houkutellakseen tarjouskampanjoiden aikaan yhtiöt voivat antaa huomattavia etuja. Myös puheluiden määrä vaikuttaa siihen, minkälainen liittymä kannattaa itselleen valita.
Telia tunnettiin Suomessa ennen Sonerana, kunnes nämä kaksi yhtiötä fuusioitiin. Telia oli kaupassa isompana osakkaana, minkä takia yhteisyhtiö tunnetaan nykyään vain nimellä Telia. Yhtiön edustus on levinnyt kaikkialle Suomeen, ja sen kauppoja, jotka aiemmin tunnettiin nimellä Sonera-kauppa, löytyy jokaisesta kaupungista. Tämä lienee yksi Telian suurimmista eduista; asiakkaalla on mahdollista keskustella osaavan asiakaspalveluhenkilökunnan kanssa myös kasvotusten. Telian omista liikkeistä ja kumppanuusliikkeistä on mahdollista myös hoitaa muita matkapuhelinasioita, kuten vaikkapa uuden puhelimen ostamisen.
Telia on panostanut vahvasti matkapuhelinliittymätarjonnassaan erilaisiin paketteihin. Tämä on ymmärrettävää, sillä se tuo lisää tulovirtaa yritykselle. Samalla erilaiset paketit saattavat muodostua edullisiksi sellaisille asiakkaille, jotka käyttävät puhelintaan monipuolisesti ja runsaasti. Sonera jakaa liittymätarjontansa kahden komponentin varaan, jotka ovat puhe ja tekstiviestit sekä data, eli internetliikenne. Liittymiä on tarjolla kahden tyyppisiä; toisissa asiakas maksaa kiinteää kuukausihintaa sovitusta määrästä operaattorin yhteyspalveluita, toisissa taas asiakas maksaa ainoastaan siitä määrästä, minkä on todella käyttänyt. Puhelinliittymä ilman nettiä on lähes aina jälkimmäisen tapainen liittymä.
Satunnaiseen käyttöön oivallisin valinta on Rajaton Lite -liittymä, joka maksaa 7,90 euroa. Tässä vaihtoehdossa asiakas maksaa puheluista ja normiviesteistä hinnaston mukaisen maksun, jonka lisäksi pakettiin kuuluu erittäin hidas rajaton nettiyhteys. Seuraavaksi edullisin on Rajaton 20 M -liittymä, joka sisältää 250 minuuttia puheluita ja 250 kappaletta tekstiviestejä. Kyseinen liittymä maksaa 22,90 euroa kuussa. Paljon puheluita ja tekstiviestiä käyttävälle voi suositella 29,90 Rajaton 200 M -liittymää, joka sisältää myös rajattoman netin.
Telia pakettimuotoiset liittymät ovat hankalia hahmottaa, eikä kuluttajalla ole mahdollista valita liittymää, joka sisältäisi rajattomat puhelut, mutta ilman internetiä. Telialla on onneksi myös yksi yksinkertainen liittymä: Telia Dot, jossa on rajattomat puhelut ja internet. Kyseisessä liittymässä maksetaan vain toteutuneesta käytöstä, mutta sillä erotuksella, että laskun loppusumma voi olla maksimissaan vain 25 euroa kuussa. Se onkin Telian liittymistä suositeltavin sellaiselle, joka ei tarvitse nettiä. Miltei kaikissa Telian liittymissä on myös kolmen euron avausmaksu, mutta ei määräaikaisuutta.
DNA on puhtaasti suomalaisessa omistuksessa oleva matkapuhelin yhtiö, joka listautui Helsingin pörssiin muutama vuosi sitten. Tätä ennen yhtiö oli yksityisessä omistuksessa. DNA:n matkapuhelinverkko on nykyisin hyvin kattava, minkä lisäksi verkkoa ja sen kuuluvuutta pyritään jatkuvasti parantamaan. Yhtiöllä on myös kohtalaisen vahva edustus ympäri Suomea. Yhtiön näkyvimpinä brändinä toimivat DNA-kaupat, jotka matkapuhelinliittymien lisäksi myyvät muita tuotteita, kuten matkapuhelimia ja erilaisia matkapuhelintarvikkeita. Lisäksi ne toimivat asiakaspalvelupisteinä tarjoten korkealuokkaista osaamista matkapuhelin asioissa.
DNA:n nettisivut ovat erittäin selkeät. Niiden kautta uuden liittymän voi myös tilata erittäin helposti ja vaivattomasti. DNA:n matkapuhelinliittymät on jaoteltu selkeästi ja ymmärrettävällä tavalla. Mitä enemmän puhelinta käyttää, sen kalliimmaksi se muodostuu, mutta samalla yhtiö myy erilaisia liittymäpaketteja, joiden avulla kuluttaja voi tehdä matkapuhelinkäytöstään halvempaa ja mutkattomampaa. Nettiä vähän tai ei lainkaan käyttäville on suositeltavissa kolme eri vaihtoehtoa, jotka ovat DNA Puhe Plus, DNA Jämpti ja DNA Rajaton.
DNA Puhe Plus maksaa 7,90 euroa kuussa. Puhelut maksavat 0,07 euroa per minuutti ja tekstiviestit 0,07 euroa per kappale. Saat siis sata viestiä alle yhdellä eurolla. Kyseinen liittymä sopii parhaiten niille, jotka eivät käytä nettiä koskaan, ja haluavat maksaa vain ja ainoastaan toteutuneesta käytöstä. Mikäli nettiä tulee käytettyä satunnaisesti, jolloin tarve hieman nopeammalle netille voi olla tarpeellinen, voi kuluttaja valita DNA Jämptin, joka sisältää 1 Mbt/s rajattoman internetin käytön.
DNA Rajaton on oivallinen valinta sellaiselle, joka ei tarvitse liikaa nettiä, mutta käyttää puhelinta muuten runsaasti. Tämä liittymä maksaa vain 22,90 euroa per kuukausi, eikä käyttäjän tarvitse liikaa miettiä viettääkö puhelimessa liian pitkiä aikoja vai ei. DNA:n liittymät ovat siitä loistavia, että ne eivät sisällä lainkaan määräaikaisuutta. Liittymän voi siis katkaista milloin vain, eikä asiakasta laskuteta enempää. DNA-liittymien avausmaksu on 3,90 euroa, joka laskutetaan aina ensimmäisen puhelinlaskun yhteydessä.
Elisa yhdistyi jo yli 10 vuotta sitten Saunalahti-nimisen teleoperaattorin kanssa, ja hyvin pitkään Elisa myi rinnakkain sekä omia puhelinliittymiään sekä Saunalahden puhelinliittymiä. Saunalahden toiminnan sisällyttäminen Elisaan olikin jokseenkin pitkä prosessi, koska Saunalahdella oli erittäin hyvä maine kuluttajien joukossa. Elisa on sittemmin yksinkertaistanut matkapuhelinliittymä tarjontaansa siten, että sillä ei ole enää käytössä Elisa-liittymiä. Kaikki puhelinliittymät ovat kulkevat nimellä Saunalahti-puhelinliittymät. Yhtiön nettisivut ovat kohtalaisen selkeät ja niiden kautta asiakkaan on mahdollista tilata itselleen sopiva liittymä.
Saunalahden liittymät ovat suunniteltu sellaisille ihmisille, jotka käyttävät paljon nettipalveluita. Miltei kaikki liittymätyypit ovat pakettimuotoisia, ja niissä on kiinteä kuukausittainen maksu. Huonona puolena tässä on tietenkin se, että asiakas joutuu maksamaan netin käytöstä, vaikka hänellä ei olisi juuri mitään käyttöä tälle ominaisuudelle. Tämä onkin Elisan tarjonnassa kenties parannettavin asia – yhtiö olettaa etukäteen, että kaikki ihmiset tarvitsevat internetiä. Yhtiön kannattaisikin laajentaa omaa palvelutarjontaansa liittymien suhteen, jotta se onnistuu paremmin palvelemaan asiakkaitaan. Elisa tarjoaa myös seuraavia etuja:
Elisan halvin vaihtoehto on Saunalahti Tarkka Mini, joka maksaa 7,90 euroa kuussa. Laskuttaminen tapahtuu tässä liittymässä käytön mukaan, ja siihen kuuluu kohtalaisen nopea internet. Paljon puhuvalla ja nettiä juuri lainkaan käyttävälle on Saunalahti Huoleton Mini, joka maksaa 19,90 euroa ensimmäiset kuusi kuukautta, jonka jälkeen hinta nousee 21,90 euroon per kuukausi. Jos kuluttaja kaipaa kuitenkin satunnaiseen käyttöön hieman nopeampaa nettiyhteyttä voi hän valita esimerkiksi Saunalahti Huoleton Premiumin, joka sisältää ilmaisten puheluiden/viestien lisäksi myös 150 megan netin.
Saunalahden liittymät ovat täysin pakettivoittoisia ja yhtiö on luopunut kuukausimaksuttomista liittymistä. Yhtiö pyrki aikaisemmin vahvasti tarjoamaan myös liittymiä, joissa on olematon kuukausimaksu, mutta on sittemmin luopunut niistä. Yhtiön liittymissä on myös verrattain korkea avausmaksu, joka on 4,90 euroa. Se on selkeästi korkeampi maksu kuin muilla operaattoreilla, joten yhtiön kannattaisi laskea sitä. Saunalahden liittymistä saa kuitenkin S-bonusta, mikä voi olla merkittävä etu niille, jotka keskittävät hankintojaan ja ostojaan tietyn ketjun pariin.
Kaikkein tärkein kriteeri liittymää valitessa on tietenkin sen toimivuus ja luotettavuus. Suomessa on kolme eri matkapuhelinverkkoa, jotka toimivat kaupungeissa moitteettomasti. Muualla maassa tilanne on kuitenkin tyystin eri. Haja-asutusalueilla kuuluvuus saattaa välillä olla olematon tai sitten se vaihtelee. Yhtiöt mainostavat tietenkin omaa kuuluvuusaluettaan parhaana ja toimivana, mutta käytännön kokemus toteaa kuitenkin, että on erittäin harmittavaa, mikäli puhelin tippuu pois verkosta tai jos se ei lainkaan toimi, etenkin sellaisissa tilanteissa, joissa tarve olisi kova. Puhelinliittymä ilman nettiä ei tarkoita sitä ettetkö tarvitsisi kuuluvuutta puhelimeesi.
Osviittaa kuuluvuudesta saa tietenkin operaattoreiden nettisivuilta, joissa on olemassa kuuluvuuskartat. Ne löytyvät helposti internetin hakukoneista kirjoittamalla kuuluvuuskartan ja operaattorin nimen hakukenttään. Kannattaa myös rohkeasti kysellä ihmisiltä, mikä liittymä toimii ja millä operaattoreilla on huono kuuluvuus. Liittymää ei kannatakaan aivan suoraan vaihtaa, ennen kuin on perehtynyt tarkkaan, että puhelin toimii kullakin alueella moitteettomasti. Liittymän takaisin vaihtaminen on aina työläs prosessi ja aiheuttaa samalla myös kustannuksia. Kysy siis vähintään mökkinaapurilta, mikä liittymä on käytössä ennen vaihtoa.
Telia, DNA ja Elisa ovat kaikki vahvasti profiloituneet tarjoamaan erilaisia pakettiratkaisuja. Nämä paketit suosivat erityisesti paljon nettiä käyttäviä. Suurin osa ihmisistä käyttää viestinnässään hyödyksi internetverkkoa, jolloin monikaan ei tarvitse puheluita tai tekstiviestejä. Erityisesti ikääntyvät ihmiset eivät juuri tarvitse puhelintaan muuhun kuin soittamiseen, joten on hieman kurjaa, ettei heitä ole huomioitu palveluntarjonnassa sen paremmin. Vaikka nettiä ei puhelimeen tarvitsisikaan voi silti miettiä, tarvitseeko nettiä ylipäätänsä esimerkiksi kotona tai mökin tietokoneessa.
Tässä tapauksessa ei kannata unohtaa, että puhelinta voi käyttää myös modeemina, jolloin ylimääräistä kiinteää nettiyhteyttä ei tarvitse välttämättä ollenkaan. Tällöin kuluttaja voi helposti säästää rahaa, koska päällekkäinen internet-maksua voidaan välttää. Tähän tarkoitukseen henkilö tarvitsee usein kuitenkin uuden ja modernin älypuhelin, jotka ovat usein kohtalaisen kalliita. Liittymäasioissa kannattaa lisäksi huomioida myös asiakaspalvelun laatu. Kannattaa myös siis ottaa selville, missä sijaitsee lähin fyysinen asiakaspalvelupiste, jossa liittymäasioita voi helposti hoitaa myös kasvokkain.
Nettiä vähän käyttävälle asiakkaalle on olemassa kevyt liittymä vaihtoehdot, jotka kustantavat kaikilta kolmelta operaattorilta 7,90 euroa kuukaudessa. Satunnaiseen puhelimen käyttöön voi tämäkin vaihtoehto tuntua kalliilta, sillä kuluttaja joutuu maksamaan ilman puhelimen käyttääkin kyseistä perusmaksua. Tällaisessa tapauksessa voi olla järkevää hankkia prepaid-liittymä. Tämä ei ole puhelinliittymä ilman nettiä, mutta usein liittymään voi liittää dataestoja.
Paljon puhuvalle on suositeltavaa hankkia Telia Dot -liittymä, jossa liittymän maksu ei ylitä 25 euron maksua. Myös DNA Rajaton sopii hyvin, jos DNA:n verkko toimii paremmin. Kuluttajan kannattaa kuitenkin paketeissa huomioida, että palvelunumeroihin soittaminen laskutetaan aina ylimääräisenä.
Puhelinliittymä ilman nettiä voi olla vaikeea löytää, sillä lähes kaikki operaattorit sisällyttävät liittymiinsä ainakin sen hitaimman netin. Mikä liittymän haluaa kuitenkin ilman nettiä esimerkiksilapselle tai vaikka vain itselle, niin tavallisesti liittymiin onnistuu laittamaan esto jolloin internetin käytöstä tulee mahdotonta.